Simboluri in cultura noastra

Fri, Apr 3 2009 08:59pm EEST 1
NAZARIE STEFANIA
NAZARIE STEFANIA
43 Posts
A-UL
ABSINT-este una dintre cele mai puternice plante dinmitologia si practica rituala a spatiului romanesc,Datorita gustului sau foarte amar,este pus in legatura cu toate greutatile vietii.Absintul se culege in ziua Rusaliilor sau de Malina(iulie).Este folosit ca remediu pentru foarte multe boli.Pe 22 aprilie se practica un ritual de descantece a mai multor plante,precum pelinul,bozul si leusteanul,care se pun la picioarele vitelor,in scopul de a le ocroti de boli si de a le pastra capacitatea de a produce hrana.Absintul intra si in compozitia unturii de oi,un preparat magic foarte complicat,cu care se unge ugerul oilor inainte de intarcarea mieilor,chiar pe 21 aprilie.Totodata,cei ce au de facut un drum lung sant sfatuiti,conform traditiei,sa-si puna la incaltari frunze de pelin pentru a nu obosi.
AER-alaturi de cele trei elemente universale,pamant,apa,foc,aerul este un mediu incarcat de semnificatii.Ceea ce are omul din acest element sunt:sufletul si respiratia.Stihiile aerului sunt asociate in spatiul romanesc cu fiintele spirituale,precum ingerii,arhanghelii,sfintii, dar si cu duhurile rele ca iele,vantoasele sau spiritele.
Fiind un fel de intermediar intre cer si pamant,aerul este un mister greu de patruns.Datorita asocierii lui cu tot ce e nevazut,necuprins si,prin urmare,neinteles si fatal,atunci cand moare cineva se spune ca spiritul sau iese din corp prin ultima respiratie.Pentru a nu ramane in casa si a-i bantui pe cei ramasi,este bine sa se deschida fereastra.
Dorul,atat de specific romanesc,are o esenta aeriana.El poate fi un canal de transmitere atat pe orizontala cat si pe verticala.Aerul este plin de semnificatii oculte...
-va urma-doc de la d-na sofia
Sat, Apr 4 2009 11:53pm EEST 2
Thaisa T
Thaisa T
45 Posts

sint foarte - foarte - foarte interesante informatiile pe care ni le oferi aici, Stefania, iar eu sint de-a dreptul entuziasmata. Dupa cum inteleg, acesta va fi un fel de dictionar de simboluri ale culturii populare romanesti, asadar sa ne asteptam sa epuizam toate literele alfabetului. Astept cu sufletul la gura continuarile si sint convinsa ca ceea ce va urma va intrece povestile Seherezadei. Cred ca e o idee buna ca au fost postate aici, unde se va pastra continuitatea, curgerea fireasca, intrerupta, pe alocuri, de comentariile noastre. Dar foarte bine informatiile acestea puteau sa-si gaseasca locul si in sectiunea "Magazine". Zilele trecute ma gindeam (probabil nu intimplator) sa va propun, daca tot am deschis discutia despre elementele primordiale, sa o continuam si cu celelalte elemente. Astfel ca, propun sa translam informatiile de aici despre aer si pe "Magazine" si/sau, eventual sa le completam si cu alte informatii, daca exista. Ce ziceti?
Iar in privinta doamnei Sofia ... e, intr-adevar, un izvor de intelepciune!

Sun, Apr 5 2009 04:42pm EEST 3
NAZARIE STEFANIA
NAZARIE STEFANIA
43 Posts
multumesc,thaisa,maine promit ca ajung pana la -b-dupa..ai sa continui...si ma bucur ca esti pina de trairi si perceptii..la cat mai multe
Tue, Apr 7 2009 08:10am EEST 4
NAZARIE STEFANIA
NAZARIE STEFANIA
43 Posts
<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Ac-Sambata,cand se aude toaca la biserica,bolnavii de gusa isi inteapa umflatura de la gat cu un ac.Alta superstitie spune ca nu e bine sa se foloseasca acele gasite infipte in garduri sau in pamant,caci ar fi purtatoare de rele.Sau,la nastere este bine sa se lege de scutecul copilului un ac sau alte amulete din fier pentru a nu veni muma padurii sa-i fure somnul.Se mai spune ca muma padurii poate chiar sa fure copii oamenilor si sa-i lase in schimb pe ai ei,care sunt urati si rai.
Acul este si un instrument al medicinei magice,el este utilizat mai cu seama atunci cand omul sufera de paralizie faciala si epilepsie.Descantatorul se foloseste de un ac si de un fir de usturoi iar in timpul incantatiei impunge cu acul planta,dupa care freaca locurile atinse de boala cu usturoi.
Acul este unul din instrumentele cele mai temute,caci de el se leaga foarte multe practici magice si foarte multe farmece.In Rusia dar si la romani el este si un mijloc de aparare impotriva lor.Astfel exista superstitia ca este suficient sa se infinga un ac in haina unui suspect de vrajitorie pentru a i se lua puterea.Mai mult decat atat,se spune ca daca acul este infipt in tocul usii,pe dinafara,vrajitorul nu va mai iesi din casa pana ce acel ac nu va fi scos de acolo.De asemenea,impotriva celor suspectati de a fi strigoi,se practica o superstitie asemanatoare:se infinge un ac pe tocul usii,pentru ca persoana respectiva sa se intoarca din drum.
Mai exista si alte superstitii legate de acest obiect:
-Nu e bine sa se dea acul cuiva cu varful inainte,caci prietenia se va strica.Daca totusi trebuie ca acul� sa fie oferit,e bine sa se� faca o impunsatura cu el mai intai.
-Daca untul nu se leaga,se poate pune in putinei un ac fara gaura.
-Nu e bine sa se fure ace,caci odata cu el se vor lua si bolile din acea casa.
-Cine viseaza ace inseamna ca are farmece facute.
-Cine isi coase un lucru si se inteapa inseamna ca se va mandri foarte tare cu acel strai.
-Un ac gasit prin casa vesteste vizitatori.
AGATA-Despre aceasta piatra exista superstitia ca potoleste setea.De asemenea,daca este oferita in dar la mijlocul lui iunie,asigura o sanatate excelenta pentru o lunga perioada de timp.
AGHIUTA-Acest cuvant cu sonoritati amuzante este foarte des folosit de oamenii simpli.El este o denumire populara pentru Drac,dar pentru acela care "nu este asa de negru",si implica o nuanta de familiaritate,chiar de simpatie;este un mod de a accepta si lucrurile mai putin acreditate de Biserica.Folosirea acestui cuvant fereste de pronuntarea numelui necuratului,lucru despre care se crede ca ar aduce cu sine ceva rau.Pe de alta parte,nici nu exista temerea ca urechile bisericesti ar fi deranjate.Vorbirea populara este plina de expresii precum:"il fura Aghiuta"(atunci cand cineva adoarme in public sau motaie),"l-a luat Aghiuta"(a murit).Conotatiile acestui cuvant sunt ale unei entitati ce nu poate fi considerata nici buna,nici rea,insa,in orice caz,simpatice.
AGONIE-Atunci cand cineva isi traieste ultimele clipe,toti cei care vegheaza intra intr-o stare de agitatie,pentru ca are loc despartirea de acea persoana,dar si datorita credintei ca sufletul,odata eliberat,va intra in deriva.Atunci este foarte bine sa se ia toate masurile necesare pentru ca sufletul sa-si gaseasca drumul macar in afara casei.Se spune ca daca moartea este agitata,sufletul se poate lovi de mobila,facand-o sa scartaie si uneori chiar ridicand-o.Oglinzile sunt acoperite,penru ca sufletul,vazandu-se in oglinda,sa nu ramana oglindit si sa revina mereu pentru a-si recupera imaginea.Pentru a-i facilita zborul,se deschid ferestrele,iar pentru a nu fi ghidat de entitati malefice si pentru a alunga diavolul,se arunca sare in foc

Tue, Apr 7 2009 08:12am EEST 5
NAZARIE STEFANIA
NAZARIE STEFANIA
43 Posts
a aparut si clasarea din calculatorul meu..asa ca scuze..
Tue, Apr 7 2009 09:41am EEST 6
Thaisa T
Thaisa T
45 Posts
nu-i nimic, acea clasare se poate sterge (acum nu stiu daca mai e valabil faptul ca poti interveni si modifica textul scris in 15 minute de la postare sau se poate interveni oricind), dar cred ca nu deranjeaza pe nimeni. Se revine in cont si se selecteaza "edit", apoi se selecteaza pur si simplu ce vrei sa scoti si se sterge ca in orice document in word.
In privinta articolelor din dictionar... avem inca o dovada ca acupunctura se aplica din cele mai vechi timpuri, iar unele superstitii legate de ace si de acoperirea oglinzii inca se mai pastreaza si in zilele noastre.
Wed, Apr 8 2009 07:05am EEST 7
Dorin Bercea
Dorin Bercea
153 Posts
treburile cu acul sunt super, de acum o sa stiu sa l folosesc si eu corespunzator Wink
da fratilor, o gramada de informatii utile si simpatice se aduna pe la noi, ma bucur
Wed, Apr 8 2009 08:01am EEST 8
NAZARIE STEFANIA
NAZARIE STEFANIA
43 Posts
e mult de scris fratilor..dar ma face sa ma simt de profesie roman-vorba luiPetre TUTEA-numai la A cred ca umplem saitul-hi-hi..ce-mi place senzatia de pace si daruire..multumesc,tuturor,continuarea diseara.
Wed, Apr 8 2009 08:26pm EEST 9
NAZARIE STEFANIA
NAZARIE STEFANIA
43 Posts
AI(USTUROI)-ESTE UNA DIN CELE MAI CONTROVERSATE PLANTE.Virtutile ei medicale si alimentare au fost cunoscute de foarte mult timp.Se pare ca usturoiul pisat este foarte bun pentru prevenirea frigurilor.In cazul celor paralizati corpul bolnavului se freaca cu usturoi sau cu ulei de usturoi.Chiar si in serile obisnuite este bine sa se puna la fereastra usturoi pentru ca se crede ca fereste de boli.Tot aiul este una din plantele principale care se atarna in varful toiagului capeteniei calusarilor.Bulgarii prindeau femeilor gravide usturoi in par pentru a feri copilul de boli,iar in Serbia exista obiceiul de a se atarna de hornul casei un fus cu usturoi in varf pentru ca vrajitoarele sa nu aiba nici o putere asupra nounascutilor.Se spune ca mirosul greu de usturoi este nesuferit strigoilor,de aceea este bine ca in serile de SF Gheorghe si SF Andrei sa se frece tocul usii cu usturoi sau sa se presare pur si simplu fire de usturoi pe pervaz.In noptile de Sf Petru si Sf Pavel copii sunt protejati de iele prin fire de usturoi legate la gat sau la picioruse.In afara de aceste credinte mai cunoscute se afla si tot felul de practici mai complicate.Dupa cum se stie aceasta planta este foarte legata de lumea spiritelor,avand o deosebita eficacitate in depstarea spiritelor malefice sau ratacitoare.Se spune ca daca cineva taie capul primului sarpe pe care l-a vazut in luna martie,de preferat cu o moneda de argint si-i pune un graunte de usturoi in gura apoi il ingroapa in ziua de Sf Gheorghe inainte de rasaritul soarelui,apoi lasa usturoiul sa creasca,il culege si se urca cu el in mana in varful unui copac va putea sa vada toate strigoaicele si sa le porunceasca sa nu mai faca lucrurile pe care le au in plan,sa plece peste noua campii,sa se razboiasca intre ele.Tot astfel se crede ca daca este pus usturoi sub pragul bisericii in ziua de Pasti,oamenii care sunt strigoi nu mai pot trece pragul lacasului sfant.Usturoiul este considerat de-a dreptul miraculos caci prin intermediul lui se pot afla toate tainele pamantului,se poate auzi glasul plantelor si chiar se poate vorbi cu acestea.In afara de aceste lucruri exceptionale pe care le inlesneste usturoiul,el poate fi folosit si pentru practici mai omenesti.
ALA(HALA)-Aceasta denumire este data de oameni vanturilor foarte puternice care produc stricaciuni caselor sau ogoarelor.Ele iau nastere din spiritul oamenilor rai care adorm in timpul ploilor si sunt inchipuite ca niste balauri.Daca aceste vanturi tin dusmanie cu cineva aflat in alta localitate si nu pot sa-i faca rau direct,se intalnesc undeva intre acele localitati si se confrunta.Astfel se isca Alele atat de infricosatoare.In Banat se crede ca vanturile puternice sunt respiratia unui balaur imens care provoaca aceste prapaduri respirand doar pe o nara,daca ar da drumul si celeilalte tot pamantul ar fi maturat de furia lui.
ALB-Este culoarea puritatii,a curateniei sufletesti,care este asociata cu ziua,inceputul,insanatosirea,binecuvantarea.Totodata,albul este culoarea trecerilor initiatice.Fetele tinere se imbraca in alb si poarta ca ornamente flori albe,lucru care indica ca sunt gata de "trecere",adica sunt "coapte" pentru a primi initierea in tainele vietii,sunt pregatite sa-si duca la indeplinire destinul lor de femei.In alb se imbraca miresele,dar si fetele tinere,care nu au fost ale niciunui barbat.In ultimul caz este vorba de faptul ca,prin curatenia lor,vor ajunge sa fie miresele lui Hristos.Copiii sunt dusi la botez imbracati in alb din aceleasi motive:actele lor sunt de acum investite cu Duhul Sfant si pe viitor vor raspunde ei insisi pentru ele.Cele mai inalte grade bisericesti poarta haine albe,ca simbol al curateniei si al departarii de viata lumeasca.Atunci cand cineva este bolnav,e bine sa poarte vesminte albe si sa stea intr-o incapere varuita cu aceasta culoare,pentru ca insanatosirea sa fie grabnica si definitiva.
Doamna Sofia-Superstitii din batrani
Fri, Apr 10 2009 09:21am EEST 10
Dorin Bercea
Dorin Bercea
153 Posts
o intrebare, de ce este usturoiul controversat? chiar nu stiam de aspecte contra in privinta lui
Fri, Apr 10 2009 09:26am EEST 11
NAZARIE STEFANIA
NAZARIE STEFANIA
43 Posts
doar pentru ca de usturoi sant legate si parti de magie-si alungarea spiritelor din nivelul inferior celui in care traim-si atunci apar controversele-vis-a vis de biserici si dogme-usturoiul in sine nu are intrebuintari malefice-ci numai de bine de el(stric punctul meu -de vedere)
Mon, Apr 27 2009 10:25pm EEST 12
Thaisa T
Thaisa T
45 Posts
Stefania, te-as ruga sa mai postezi cite ceva despre simbolurile din cultura noastra, daca ai timp.
Tue, Apr 28 2009 09:39am EEST 13
NAZARIE STEFANIA
NAZARIE STEFANIA
43 Posts
Sigur ca da,Thaisa,numai ca la un moment dat chiar am avut senzatia...ca nu prezinta asa mult interes...continuarea..mai tarziu...ai putea sa scrii si tu la simbolistica...ai atatea materiale superbe...
Tue, Apr 28 2009 11:03pm EEST 14
Thaisa T
Thaisa T
45 Posts
Ba prezinta interes, cel putin pentru mine asa e. Si, judecind dupa numarul de accesari de pe forumul de "spiritualitate romaneasca", pot sa afirm ca exista interes pentru materialele postate aici. Constat ca sint suficienti oameni care ne urmaresc si ne citesc. Le multumesc tuturor si le adresez un gind bun.
Astept in continuare postarile tale, iar eu voi interveni comentind si completind, daca voi avea materialele potrivite.
Wed, Apr 29 2009 07:41pm EEST 15
NAZARIE STEFANIA
NAZARIE STEFANIA
43 Posts
ALBASTRU-se apropie ca simbolistica de culoarea alb,albastrul este culoarea care ascunde divinitatea si modestia.Fecioara Maria este infatisata de cele mai multe ori,purtand vesminte de aceasta culoare.Se pare ca albasttrul este,deasemenea,o culoare misterioasa.Oamenii cu ochi azurii sunt oameni deosebiti,care intimideaza si atrag.Se spune despre ei ca pot fi si strigoi sau ca pot deochia.Daca cineva a visat persoane cu ochi albastri,inseamna ca a fost vizitat de un spirit pentru a fi avertizat asupra faptelor si viitorului sau si este bine ca a doua zi persoana respectiva sa dea de pomana.
ALBA(STRALUCITOARE,FLOARE DE FERIGA)-din familia acestor plante se numara foarte multe cu nume de feriga.Bineinteles acestea se aseamana foarte bine intre ele.Virtutile acestei plante sunt cunoscute inca de pe vremea dacilor,drept pentru care are numeroase intrebuintari medicale:pentru tuse,naduseli,raul copiilor-boli pentru care sunt intrebuintati in special rizomii.In foarte multe zone ale tarii noastre sunt intrebuintate si frunzele.Acestea se strang in lunile iunie-iulie si se folosesc la umplerea pernelor sau saltelelor pe care sunt culcati copii rahitici sau bolnavii de reumatism.Intrebuintarile medicale ale Albei sunt multiple si modul de preparare a leacurilor difera in functie de tipul de afectiune.
Dintre felurile de feriga,cea mai cunoscuta si mai intrebuintata este Driopteris filix mas,care are o radacina foarte puternica si frunze dispuse ca o rozeta.Se spune ca este o planta care atunci cand infloreste este aducatoare de noroc.Floarea sa este alba si are o stralucire celesta.Se spune ca infloreste in noaptea de Sanziene,dar din pacate nu poate fi vazuta de oricine din cauza celui rau,care ii impiedica pe oameni sa o vada pentru a nu avea noroc.O pot culege totusi doi frati gemeni,fara a avea alti insotitori.Astfel exista un adevarat ritual.In noaptea de Sanziene,ei merg la feriga,o ocolesc si stau sa vegheze in tacere,fara sa adoarma.Daca ritualul este incalcat,floarea nu mai poate fi culeasa,disparand.In unele tinuturi ale Moldovei,se presupune ca Alba infloreste in noaptea de Anul Nou si duce la descoperirea unei comori.Nici virtutile magice legate de casatorie nu au ocolit aceasta planta,mai ales pentru ca infloritul sau este legat de noaptea Sanzienelor.Fetele nemaritate se duc la o feriga si o sapa la radacina.Daca rizomul este taiat din greseala,este un semn nefast.Daca rizomul este simplu sorocul fetelor este intarziat iar daca este dublu fetele isi vor gasi foarte repede un barbat cu care se vor marita.
Wed, Apr 29 2009 07:42pm EEST 16
NAZARIE STEFANIA
NAZARIE STEFANIA
43 Posts
Pentru Thaisa,promit sa revin cu continuarile si multumesc!
Wed, Apr 29 2009 08:31pm EEST 17
Dorin Bercea
Dorin Bercea
153 Posts
da, Stefania, si eu astept continuarile, lucrurile prezentate sunt interesante cu adevarat
Thu, Apr 30 2009 11:34am EEST 18
Thaisa T
Thaisa T
45 Posts

S-ar parea ca floarea de feriga e un lucru rar, pe care doar cei alesi, cu totul deosebiti o pot vedea. Eu am crescut cu padurea sub nas, in ea erau foarte multe ferigi, dar n-am vazut niciodata floarea lor. Am citit ca din rizomii de feriga se fac leacuri si impotriva parazitilor intestinali. De asemenea, stiu ca e bine sa ai in casa feriga ca planta decorativa si ca aduce prosperitate materiala. O cunostinta de-a mea, care vindea zarzavat in piata, mi-a marturisit ca intotdeauna, la munca, poarta in buzunarul de la sort o bucatica de feriga pentru a atrage banii si a avea spor la vinzare.

Thu, Apr 30 2009 01:21pm EEST 19
NAZARIE STEFANIA
NAZARIE STEFANIA
43 Posts
foarte real..tot ce ai scris:Thaisa...

Please login or sign up to post on this network.
Click here to sign up.