Calusarii

Fri, Feb 27 2009 06:34pm EET 1
Dorin Bercea
Dorin Bercea
144 Posts
Dupa cum stiti am publicat pe blogul principal doua filmulete cu jocul calusarilor, luate de pe internet. Redau in continuare comentariile colegilor nostri, mutate de pe blog aici pe forum
Fri, Feb 27 2009 06:36pm EET 2
Dorin Bercea
Dorin Bercea
144 Posts
Postare a colegei noastre Stefania:

MA surprindeti foarte placut...obiceiurile noastre geto-dace ascund in acel barbarism primitiv-chemarea divina.CULTUL lui Zamolxe..sarbatoarea soarelui..cea agricola..invocarea ielelor..avem o mostenire atat de bogata.In dansul calusarilor avem un personaj numit"Mutul"care face legatura spirituala cu Divinitatea.In timpul acestuia el nu rosteste nici un cuvant si la fel ca in triburile apase..fiecare ritm are o anumita rezonanta vibratorie care iti dechide sufletul pentru a putea primi ce iti comunica Divinitatea.ACEST dans este un dans sacru cu o ierarhie bine stabilita si care asigura comunicarea spre protectia si evolutia noastra.Tragic ca am pirdut atatea pe parcurs...ca ne-am negat mostenirea.Despre instructorul nostru...?sant uimita...dar cine are o lumina n-o pune sub oboroc ci in mijlocul casei ca sa lumineze pentru toti.
Fri, Feb 27 2009 06:37pm EET 3
Dorin Bercea
Dorin Bercea
144 Posts

sigur ca da..dar sant atat de multe de spus incant nu siu ce sa transmit mai intai..SANT fascinata pentru ca dansul calurasilor ne recomanda ca un popor mistic oriunde in lume...Orice incult sau ca sa fiu mai blanda nestiutor de poporul nostru stie de Dracula (eronat bineinteles-ca e grea tare istoria ha-ha)si cand pomenesti de calusari...se inspaimanta pentru ca nu inteleg..de...noi si cultul druizilor...As vrea sa ne consultam intr-un viitor si sa gestionati cu articolasele pentru ca totusi nu sant decat un musafir -gazduit pe blog.
Fri, Feb 27 2009 06:38pm EET 4
Dorin Bercea
Dorin Bercea
144 Posts
Postare a colegei noastre Nicoleta:

Cred ca asta este sportul nostru de dimineata. Este ceea ce numim noi Nuad Bo Rarn - pentru incalzirea de dimineata. Ca si calusarii astia ai nostri, ar trebui sa facem zilnic acest dans, daca vrem sa traim frumosi si sanatosi si cu chef de viata si un pahar de vin....:)
Fri, Feb 27 2009 06:39pm EET 5
Dorin Bercea
Dorin Bercea
144 Posts
Postare a colegei noastre Thaisa:

Dincolo de nota de gluma cu inviorarea de dimineata (desi o putem considera o inviorare nu numai a trupului, ci si a spiritului), de promovarea Romaniei, intr-adevar, se poate vorbi si de componenta ritualica, magica si ma bucur ca Stefania a adus in discutie acest aspect. E pacat ca omul in "evolutia" sa istorica a pierdut din vedere (din diferite motive) semnificatiile primordiale ale unor actiuni si s-a departat de esente. Dar e imbucurator ca unii oameni privesc mai cu atentie dincolo de nivelul concret si se straduiesc sa redescopere si ce e pe alte planuri. Iar pentru cei sceptici, pot sa spun ca toate aceste aspecte legate de Calusari nu sint niste fantezii ale celor preocupati de domenii mai putin palpabile, ci au constituit probleme de cercetare pentru suficienti folcloristi si nu numai. E suficient, cred, sa amintesc numele unor personalitati culturale precum Dimitrie Cantemir sau Mircea Eliade. Dar exista atitea alte actiuni cu semnificatii la care, poate, nu ne-am gindit niciodata. Ce ziceti de leganat?
Fri, Feb 27 2009 06:40pm EET 6
Dorin Bercea
Dorin Bercea
144 Posts

calusarii2- Pentru ca nu intamplator sant romanca,as vrea sa continui povestea Calusarilor.Urmarind inregistrarea ati vazut acel tiag.In varful sau sant prinse frunze de pelin si usturoi.Pelinul si pelinul sant dintre cele mai puternice plante din mitologia si practica rituala a spatiului romanesc.Datorita gustului sau foarte amar,pelinul este pus in legatura cu toategreutatile vietii.El se culegein ziua Rusaliilor.Este folosit ca remediu pentru foarte multe boli.Pe 1mai,de ziua Armindeului,se bea vin cu pelin pentru purificarea sangelui si apararea de boli.Usturoiul este leac pentru friguri,epilepsieetc dar fereste si de iele si spirite malefice.Jocul Calusarilor incepe de la Inaltare si tine pana la Rusalii.Calusarii sant toti barbati si pe perioada in care danseazasi umbla prin sate,nu au voie sa se atinga de femei(vezi paralele:budism,zen,islamism,cultul mozaic si crestinism)Noaptea dorm in biserici pentru a nu fi chinuiti de poftele trupesti.Dansul Calusarilor are rolul de stimula fertilitatea dar mai ales de a vindeca cele mai grele boli:"luatul mintilor"demonizari""paralizii".Bolnavii si cei care nu s-au deschis inca catre DUMNEZEU pot fi atinsi de dansul calusarilor sau consumausturoiul si pelinulde la ei-spre vindecare.Dansul Calusarilor este un dans sacru ritualic insotit de binecuvantarea preotului si rugaciunile de veghe care si in zilele noastre are efect magic de vindecare si alungare a "relelor" -la fel ca incantatiile samanice,mantrele,activarea chakrelor.Ce ziceti de grau a carui origine nu se cunoaste nici pana in zilele noastre?SAU de formula:ABRACADABRA?Dragilor santem atat de bogati spiritual in aceasta tara.Stiati ca tara noastra e protejata?
Wed, Mar 4 2009 07:22am EET 7
Dorin Bercea
Dorin Bercea
144 Posts
care-i trucul cu abracadabra? poate il folosesc si eu sa obtin cite ceva ..... Innocent
Thu, Mar 5 2009 01:29pm EET 8
NAZARIE STEFANIA
NAZARIE STEFANIA
43 Posts
acest cuvant care ne incanta copilaria,contine o incantatie magica...Pentru ca in ebraica inseamna"trimite fulgerul tau pana la moarte" dar si "cuvant-tata-spirit".La noi il intalnim din vechea Dacie-odata cu patrunderea trupelor romane si a fost folosit cu toate interdictiile date de biserici..chiar printtre clerici erau care foloseau acest cuvant pe post de talisman..scris pe o bucata de hartie si purtat la gat se cosidera a pazi de boli si nenorociri.Tot evreii i-au facut conoscuta conexiunea cu numerologia,astfel valoarea literelor care il compun este numarul zileleor care il are un an..Se mai considera ca are o putere de captare a fortelor benefice daca este scris in forma de triunghi...de la abracadabra-descrescator pana la Asimplu...De incercat trucul?Merge-ana la urma nu faci altceva decat sa invoci ajutorul trinitatii in a te proteja...in rest depinde de credinta dar si de ceea ce faci tu...VORBA-tHAISEI-DUMNEZEU ITI DA DAR NU-TI BAGA SI IN TRAISTA...apoi sa nu uitam ca uneori necazurilele,bolile sant o modalitate de al cunoaste pe Dumnezeu..deci"FACASE VOIA TA"v-ati gandit la rugaciunea "Tatal Nostru"?este un pasaj care zice asa:Si ne iarta noua greselile noastre precum iertam si noi celor ce ne gresesc_uneori neiertand,neiubind,defapt singuri ne cerem osanda..cu aceeasi masura cerem iertarea cu care dam.
Thu, Mar 5 2009 05:23pm EET 9
Dorin Bercea
Dorin Bercea
144 Posts
da, aste sunt detalii pe care nu le cunosteam, cine stie poate chiar il incerc si eu
Tue, Mar 10 2009 01:26pm EET 10
Bujor Nicoleta
Bujor Nicoleta
62 Posts
Extraordinara explicatia Stefaniei cu privire la calusari si Abracadabra. Si cand ma gandesc cat de putine stiu.......multumesc voua, celor care postati pe site pt. a ne mai lumina mintile. Chiar foarte faine explicatiile. Chiar mi-au placut tare de tot.
Si cum e tara noastra protejata? Ca am auzit ca noi am fi printre primii doritori de cip-uri totusi.
Abracadabraaaaaaaaa..........si se rezolva.Smile De aia in povesti cand spui Abracadabra se intampla cate o minune. Aha......deci ...stiu acuma. Cool
Sat, Mar 14 2009 02:54pm EET 11
NAZARIE STEFANIA
NAZARIE STEFANIA
43 Posts
NU noi santem printre cei doritori de cipuri..guvernarea..si daca ai sa te uiti deja oamenii au reactii.ies in strada..nu sant pasivi..nu acuza un popor dupa uscaturi..chiar am asistat la replici de genul:tiganii fac-dreg...asa e ..uscaturile...dar contributia la cultura?restul?evreii sant asa si pe dincolo..etc...au fost primii care au dovedit suprematia cuvantului(spiritului)asupra materiei si lista continua..poate artrebui sa fim mai atebti si cu bagare de seama...ai reptul sa iei piatra si sa arunci?esti nevinovat?iarta-ma daca te-am suparat..dar uneori lucrurile trebuiesc spuse....nu santem supraoameni..toti santem imperfecti..altfel nu am mai fi pe pamant..
Tue, Mar 31 2009 08:11pm EEST 12
Dorin Bercea
Dorin Bercea
144 Posts
apropo, ce se mai aude cu cipurile din acte? au dat unda verde sau mai ezita? am citi ceva si despre un mesaj al unei avocate americane care spunea ca lupta prin mijloace legale sa se anuleye asemenea masuri peste tot in lume
Thu, Apr 2 2009 10:30am EEST 13
Thaisa T
Thaisa T
45 Posts
Nu stiu daca s-a dat unda verde, insa lumea protesteaza in continuare
http://refuzimplant.blogspot.com/
Wed, Jun 24 2009 11:27am EEST 14
Thaisa T
Thaisa T
45 Posts
miercuri, 24 iunie 2009, la ora 17,30 va avea loc la Casa de Cultura a Sindicatelor (corpul B) din Iasi Conferinta de informare despre cipurile RFID, sustinuta de avocatul Catalin Georgescu, presedintele Asociatiei pentru apararea libertatilor publice

Please login or sign up to post on this network.
Click here to sign up.